Sunnah yang dilupakan

Posted in Uncategorized on November 11, 2009 by perantauperak

Realiti masa kini….

1. Sunnah dikenali sebagai amalan sunat semata-mata sahaja.Dibuat dapat pahala ditinggalkan tidak dapat apa-apa.

2.Sunnah hanya dalam perkara tertentu @ terbatas contohnya soal makan minum,berpakaian contohnya memakai serban dan jubah serta soal nikah kawin.

3.Sunnah pada masa-masa tertentu sahaja (upacara rasmi)waktu hendak menunaikan ibadah yang meliputi jenis pakaian @ warna pakaian.Masa menyambut kelahiran,kematian dan kawin .Majlis Kenduri kendara.

4.Sunnah dianggap lesen untuk sesuatu….amalann poligami sunnah,kawin sunnah…

5.Sunnah tidak dianggap amalan untuk kejayaan..ketinggalan zaman,tak maju…

6.Kebanyakan kita menumpukan persoalan cabang bukan cabang persoalan asas contohnya janggut berbanding ukuwwah…amalan sunat berbanding yang wajib…


Marilah kita sama-sama memahami sunnah dengan kefahaman yang jelas dan betul dan mengamalkan sunnah dalam seluruh aspek kehidupan kita.Bukannya hanya perkara-perkara tertentu yang memberi keuntungan kepada kita sahaja seperti perkara-perkara diatas.Cabang sunnah begitu luas tidak terhad hanya perkara yang telah dituliskan diatas sahaja.Sunnah termasuk dalam soal pemerintahan,pendidikan.


Sunnah juga hanya untuk upacara rasmi sahaja tetapi dari kita bangun tidur hingga kita tidur perlulah mengikut sunnah Rasullah S.A>W. contohnya ketika berpakaian,masik toilet dan lain-lain lagi.Jangan sekali-kali kita manganggap sunnah sud,tidak moden dan  ketinggalan zaman dan yang bersekongkol dengannya,sedangkan rasullah adalah contoh dan suri teladan yang baik hingga qiamat.

Doa Kami….

Posted in Uncategorized on November 8, 2009 by perantauperak

allah

 

Firman Allah Swt“ Janganlah kamu cenderung kepada KEZALIMAN kelak kamu akan disambar oleh api neraka.”

Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahannam dalam keadaan hina dina! -Surah Al-Mukmin ayat 60

Selamat Pulang ke Kampung Wahai Mahasiswa/siswi!!!

Posted in Uncategorized on November 8, 2009 by perantauperak

rumah kh perakSalam penghujung peperiksaan……

Setelah lebih kurang 2 minggu kita suma menghadapi peperiksaan,kini tibalah masa yang dinanti-nantikan oleh suma mahasiswa/siswi UKM ni..Ble da abis je final exam ni suma da  pakat dok pk nak blik.Tapi teman nak ngatkan la ye abiskan exam tu dulu.Ingatlah nak blik kg sentiasa kita bley blik b’ulang kali,tapi kalo exam diharapkan kita sama2 tidak mengulanginya.

So,bagi mereka yang ingin pulang ke kg halaman masing2,teman ucapkan Selamat Jalan & sebelum naik kenderaan tu berdoalah dulu.Moga kita sentiasa di bawah naungan Allah S.W.T.Bila da smpei umah nanti ciumlah tangan kedua ibubapamu sebelum membuat perkara-perkara yang lain.So,pape pun Selamat pulang ke kg & selamat jalan kpd kme suma.Teman mohon ampun & maap bbnyak kpd suma yang teman da bwat slap ka pa……


Salam perantauperak………..

Reunion Kisas II

Posted in Uncategorized on November 7, 2009 by perantauperak

Salam…

Dulu teman dah kabo kme kn sai serba skit reunion teman ngan membe-membe teman waktu blajo kisas lu.Yang dulu memang sikit,tapi yang kali ni teman pueh hati la skit.Ramei sahabat-sahabat teman dari seluruh pelusok Universiti di atas bumi Malaysia ni turun.Suma la dari UPSI,USIM,UIA,UM,UITM dan yang last tak lupa dari UKM sendiri.Mne daknyer masterminenye dak UKM tu….

Kami pakat datang belah pagi la sebab alang2 kami datang waktu sekolah bley ambik sijil STPM trus.Tapi dalam masa yang sama kami pakat nak jumpa cikgu2 lama.Rindu kami kat dme.Klo teman yang paling teman nak jmpe sangat cikgu yang banyak ajo teman untuk jadi seorang murid yang rajin ialah Cikgu Nani & Ustazah Nik Mahizan ngan Ustazah Zubaidah.Teman memang sangat kamcing dengan dme.Maklom la slalu kantoi masalah skit ngan dme.Tapi tak bermakna cikgu2 len teman tak ambik taw,suma cikgu banyak ajo teman dan akhirnya jadilah teman sepertimana hari ni.(Rajin skit).

Kami sampei ja trus kami g asrama,tempat pot kami tdo,makan,bergelak ketawa dulu.Banyak kenangan teman ngan membe2 teman dulu kat stu.Klo nak taw pe kami buat kt asrama hari tu.Ce tengok kat bawah ni…Image000

Ni kat lobi floor.Sje je posing lbey..boring dok tunggu yang len tak sampei2 g.Lambat beno!!!Image005

Ni lak gambo kat blah belakang floor.Yang belakang tu Masjid Sultan Sulaiman.Kat masjid tu la teman dok pkena  nasik lemak stiap malam Jumaat pas bce Yasin…

Bila suma2 da sampei kami pakat trus g skola ambik sijil.Pas ambik sijil kami trus jmpe cikgu2.Ya Allah pnye terharunya kami bila tengok mke cikgu yang kami jumpa tu suma pakat senyum lebor belaka.Mne taknye dme sume sonok sangat sebab akhirnya anak didik dme pakat dapat masuk U belaka.Teman rse nak leleh pun de gak.Tapi teman dapat cover g.Ce tengok bawah,tu la antara sempat yang sahabat teman hadi(Hadi89.wordpress.com) dapat tangkap gambo.Moh kta tengok jap.Image025

Ni gambo teman ngan membe2 teman sekali ngan guru disiplin Kisas.Us Khir nama bliau.Ni la guru disiplin yang teman jumpa skali seumo idop sebab bliau guru disiplin yang paling sporting sekali.Tengok la senyum bliau,melebor tuu…


Image030

Ni lak gambo kami ngan Us Nawi yang baju batik merah tu,ajo kami syariah.Bliau spot soklan smpei suma soklan masuk tu..Untung kami.Pas2 yang pakai baju batik biru 2 lak Mr. Anuar ajo MUET.Power bliau BI..


Image034 Hah yang ni la teman nak cta.Yang pakai baju purple sebelah teman tu la Cg Nani yang teman sebut kat atas tadi.Baik dy.Sporting abis.Bliau ajo teman BM.Berjaya gak teman sebab dy push suh blajo.Untung teman dapat guru mcm dy.Pas2 yang sebelah Cg Nani tu Ustazah Zubaidah.Bliau ajo teman Usuluddin.Ustzh ni pun antara guru yang kamcing ngan teman.Senang cta suma cg2 teman ni sporting abis la…

Pas abis suma cg kami jumpa,kami trus blik asrama lik.Nak solat asar la pe bagai g yang tak setle.Tapi sebelum kami blik sempat la kami b’gambo jap kat depan asrama kami yang indah lagi menarik.Ce tengok kat bawah ni.

Image044

Ce tengok mke suma pun da pueh sebab dapat jumpa cg2 lama.Yang belakang tu la asrama kami.Dulu x seindah camtu.Bukan men lawa g skang.Tu suma idea pengetua kami yang dapat anugerah dr UNiversiti Oxford tu…Pnye gempaknye bliau…

So,tu la antara yang sempat teman paparkan untuk tatapan umum.Tapi klo nak tengok mke muslimat tak dapat le teman nak paparkan sebab kami tak dok sekali.Dme bley tahan le jgak rmeinyer.Papehal pun HIDOP KISAS” فاستقم كما أمرت ”


Langkah-langkah Memasukkan Data Dalam Microsoft Excell

Posted in Uncategorized on November 7, 2009 by perantauperak

Salam…Kali ni teman nak kongsi sikit beberapa tips untuk kamu2 yang bakal jadi cikgu dalam nak menggunakan Microsoft Excell.

Pentingnye Microsoft ni untuk cek in markah anak2 murid kamu nanti.So,ikutilah step-step di bawah ini…

  1. Pastikan microsoft Excell sudah dibukaStep 1 D.Base
  2. Taipkan tugasan yang anda ingin lakukan pada bahagian petak yang disediakan contohnya bilangan murid dan juga namanya pada ruang tersebut.step 2
  3. Seterusnya, jika anda telah memasukkan markah pelajar, anda boleh mendapatkan gred mereka dengan pantas dengan cara mengisi ketegori A-F,anda boleh klik pada Insert Function seperti dalm kotak merah dalam rajah di bawah.step 4

Gambarajah 1step 4 I Gambarajah 2

step II Gambarajah 3

4. Kemudian setelah mengikut step di atas,anda akan jumpa Function Arguments,seperti dalam gambarajah 2.Anda akan jumpa 4 pilihan yang perlu diisi.Yang pertama anda perlu isi dalam ruangan “Lookup_value”.Dalam ruangan tersebut anda perlu klik pada markah bagi seorang pelajar.Kemudian di dalam ruangan “Table_array” anda perlu masukkan senarai (markah + gred) para pelajar,kemudian selepasnya anda perlu menekan button “f4”,seperti dalam gambarajah 3.Selepas itu di dalam ruangan Col_index_number anda hanya perlu letakkan bilangan column untuk markah & gred pelajar iaitu sebanyak (2).Setelah selesai klik button “OK”.

* untuk makluman: sekiranya ingin mendapatkan keseluruhan gred sila klik pada kotak pertama gred. Kemudian pastikan mouse ana berada dihujng kotak dan tarik ke bawah.

5. Bagi langkah seterusnya untuk mendapatkan gred pelajar anda perlu klik pada function argument dan pilih pada bahagian “COUNTIF”.Didalam bahagian “COUNTIF” anda akan jumpa 2 ruangan iaitu “Range” dan “Criteria”.Di ruangan “Range”,anda perlu klik gred bagi seorang pelajar,kemudian gunakan right klik pada tetikus dan jangan lepaskan,seterusnya klik hingga ke gred pelajar yang terakhir.Contohnya seperti gambarajah di bawah.

step 5 Gambarajah 4.

6. Langkah seterusnya anda perlu mengisi di ruangan criteria dengan memasukkan gred pelajar.Cara untuk menulis gred pelajar adalah seperti “A” untuk gred A,”B” untuk gred B dan seterusnya.Setelah selesai anda perlu klik “OK” di bahagian bawah function argument.


Oleh itu,setelah semuanya selesai,maka berakhirlah tips yang teman nak bagi untuk tajuk di ruangan kali ini.So pe lagi,try la test buat.

Selamat Beramaalll….!!!!

    Wasiat Pertama Final Exam!!!

    Posted in Uncategorized on Oktober 26, 2009 by perantauperak

    Salam bertemu lagi.Hari ni teman nak cte skit psai first exam teman kat UKM ni..Hari ni teman pekse subjek Maharath Al-Qiraah.Fuh dengo pun da macam gempak lak.Arab tu..Teman pun pulun la stdy ngan sahabat2 teman kt bilik ni hah.Agak penuh & meriah gak la bilik teman ni.First exam la ktekan.Dengan spotnye sume cukup.Pas2 yang nak jadikan cita kat sni,bley lak malam semalam bley plak de EPL team favourite teman tu…MANU!!Tapi apakan daya,bola tu bley repeat,tapi teman tak nak repeat exam teman.So,tengok fes half pun jadi la.

    Bla da msuk dewan exam,fes time teman rse sgt yakin.Tak pernah plak rse mcm tu waktu nak masuk exam sebelum2 ni.Sesungguhnya Allah itu Maha Adil lagi Maha Mengetahui,ghope2nye Allah nak bagi kemudahan untuk jawab exam sebenonye.Apa yang teman stdy ngan sahabat2 teman suma keluar.Teman pun apa lagi,dengan begitu yakin lagi konfoden,teman jawab la soklan2 tu suma dengan tekun sungguh.Teman bersyukur sangat2.Rse nak nangis pun de teman.Tapi apa yang disampaikan kat sini,kepada sesiapa yang yang membaca wasiat ni,kita perlu ingat bahawa kita mesti yakin dengan pertolongan Allah,tapi kita perlulah berusaha dulu dengan sungguh2 & yakin hanya Allah je tempat kita nak bergantung waktu jawab sokaln tu.Klo da x dapat cbe la selawat sbnyak yang mgkin!!Jgan dalam kepala otak pikir nak meniru je…Macam mne la nak dapat result gempak nanti.Pape hal pun teman ucapkan gud luck 4 kamu semua….

    Teman mintak maap bebanyak sebab tak dapat nak masukkan gambar..(Hari fes la ktakan)

    Kenangan Di F.Pend!!!

    Posted in Uncategorized on Oktober 24, 2009 by perantauperak

    Kehidupan teman di UKM ini masih baru.Kawan2 pun teman tak kenai suma lagi.Dak lelaki bley la teman nak ingat.Ni yang perempuan ni,bukan main ramai lagi deme.Bley la katakan dalam 50% la teman ingat nama dak2 perempuan ni.Dalam dok seronok2 sembang ngan sahabat2 teman,tiba2 datang seorang dak perempuan btaw kta nak kena kumpoi suma student tahun 1 Pend. Islam.Tengahari lak tu suruhnya.Dah le tengahari,nak kne pkai smart2 lak tu.Teman bese  pkai bju bese2 je g fakulti ni.Tak pasai2 tiba2 di suruh lak pkai baju yang membolehkan teman nampak smart lak.Tapi tak pe la.Kre k gak tu.Ghope2nye nak kne tangkap gambo.Ngatkn pe.Ce tengok gambo2 bawah ni…..Macam2 gelagat da…..


    Image023 Ni gambo teman “pakai songkok” yang dah boring dok tunggu nak bergambo…

    Image017

    Men jalan2 sat…Boring sangat eh dok tunggu dme setting kerusi pa suma….Macam2 hai…

    Image021 Last2…ble suma pakat da dok tak tahan nak tunggu..jadi la macam kat atas….huhu…

    Tetapi setelah lbey kurang setengah jam menunggu,kami pun diarah untuk berdiri di tempat yang telah diatur oleh jurufoto.Yang perempuan kne dok depan…kami yang laki kna diri belakang depa…Maklom la…kami kan sikit….Akhirnya jadi la macam kat bawah ni….Jom usha skit…..

    005 Wahaha….Ensem gak teman(2 dari kanan barisan ke-3).Dalam dok merungut tu nak gak bergambo…Last2 dapat le jgak kami bergambar bersama-sama…So,ini la student Tahun 1 Pend. Islam Fakulti Pendidikan,UKM…….

    003 Kat atas ni gambo candid pas sesi fotografi yang formal..Tengok sendiri la perangai sebenor dak2 yang umornye da 20-22 tahun..huhu…004

    Wahaha…Bley tahan gak yang pakai songkok tu….anak sapa la tu……

    So,demikianlah serba sedikit mengenai kisah teman & sahabat2 teman dalam Batch Tahun 1 Pend. Islam di F.Pend…….Moga ukhuwwah sesama kami sentiasa berpanjangan sehingga ke akhir hayat….(Da macam ayat orang pas kawin le plak)…huhu..